D

      NASA-Ina Mašina Protiv Čovjeka U Utrci Dronova – IG ZANIMLJIVOSTI
Subota , Maj 26 2018
Home / Tehnologija / NASA-Ina Mašina Protiv Čovjeka U Utrci Dronova

NASA-Ina Mašina Protiv Čovjeka U Utrci Dronova

NASA testira autonomne dronove već duže vrijeme, a nedavno je objavila rezultate utrke u upravljanju dronovima između kompjutera i čovjeka, profesionalnog pilota dronova. Čovjek je pobijedio, ali nakon treninga.
Svemirska agencija je saopćila da je utrka rezultat dvogodišnjeg rada na autonomnim dronovima. Google je finansirao projekt, a dronovi pod nazivom Batman, Joker i Nightwing su koristili tehnologiju kompanije Tango kako bi napravili 3D mapiranje svog okruženja. Dronovi su imali specifikacije za utrke, što znači da su mogli letjeti brzinom do 130 km/h. Ipak, u ograničenom zatvorenom prostoru su mogli letjeti brzinom do 65 km/h.Pilot Ken Loo se suprotstavio NASA-inim kompjuterima, a radi se o profesionalcu koji se takmiči u međunarodnoj Drone Racing ligi. Vještačka inteligencija je u početku pobjeđivala Looa sve dok on nije bolje upoznao stazu.“Ovo je definitivno najgušća staza kojom sam ikada letio. Moj nedostatak je to što se kao pilot brzo umorim, a kada sam psihički umoran, gubim, bez obzira na to što sam prešao stazu deset puta”, izjavio je Loo.

Međutim, kompjuteri se ne umaraju, ali vještačkoj inteligenciji nedostaje intuicija ljudskog rivala koji je mogao letjeti brže i s više slobode.

“Pilot više leti prema svom osjećaju, dok vještačka inteligencija upravlja dronom ‘glatko’ prateći stazu. Čovjek ubrzava agresivno”, izjavio je NASA-in menadžer Rob Reid.

Autonomni dronovi se već koriste za zadatke koji zahtijevaju miran i oprezan let, a to su npr. nadzor i dostave. Međutim, bit će potrebno još vremena kako bi vještačka inteligencija mogla nadmašiti čovjeka.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

error: Content is protected !!